3 milioane lei prejudiciu în urma unor “inginerii” financiare puse la cale de o grupare de infractori

    Procurorii D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Pitești, împreună cu polițiști de la Brigăzile de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, Constanța, București și dolari falsiSCCO Vâlcea, având suportul tehnic al lucrătorilor Direcției de Informații și Protecție Internă – din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, au desfăşurat o operațiune de anihilare a unei grupări infracționale, specializată în manipularea pieței de capital. Astfel, D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Pitești a efectuat  cinci percheziții domiciliare în municipiile Constanța, Sibiu, București (în două locații) și în localitatea Cisnădie, autorizate de către judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Argeș. De la domiciliile suspecților T.A., 26 de ani, din Constanța, G.D.S., 42 de ani, din Sibiu, V.I.M., 39 de ani, din Cisnădie,  T.Ș., 28 de ani, și P.B.I., 45 de ani, ambii din București,  anchetatorii au ridicat documente, sisteme informatice, dosare privind drepturile litigioase asupra proprietății, aflate în evidența ANRP, dar descoperite la una din locațiile percheziționate. Cei cinci suspecți și un al șaselea au fost ridicați cu mandat de aducere  și audiați de procurorii DIICOT  – Serviciul Teritorial Pitești.  Față de ei există suspiciunea rezonabilă că au comis infracțiunile pentru care se efectuează urmărirea penală. Suspecții sunt acuzați de constituirea unui grup infracţional organizat care a avut ca obiectiv, în principal, inducerea în eroare şi păgubirea clienţilor unei societăți de servicii și investiții financiare, precum şi practici de manipulare a pieţei de capital, constând în  tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care: dau semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare;  menţin, prin acţiunea uneia sau, după caz, a mai multor persoane acţionând împreună, preţul mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial; presupun procedee fictive sau orice altă formă de înşelăciune.

  Grupul infracțional acționa încă din iunie 2008, autoritățile judiciare monitorizând cazul din anul 2012. Practic în linii mari, planul infracţional consta în deposedarea victimelor de acţiuni sau  de bani prin tranzacţionarea repetată a acţiunilor, fără să existe dispoziţia prealabilă şi scrisă a titularilor acestora, în scopul creşterii artificiale a valorii unor instrumente financiare neatractive pentru piaţă, urmată de însuşirea contravalorii acţiunilor din conturile create exclusiv cu acest scop.

    În baza probelor, anchetatorii au stabilit că există suspiciunea rezonabilă că agentul delegat de servicii şi investiţii financiare, în temeiul unei decizii a CNVM, suspectul T.Ș. – angajat din ianuarie 2011 la respectiva societate -, a participat semnificativ la constituirea grupului infracțional organizat. Totodată, activitatea infracțională a membrilor grupului pe o perioadă atât de mare de timp a fost posibilă din cauza complicității  unor persoane cu funcții de conducere în cadrul respectivei societăți. Prejudiciul estimat până la acest moment este de aproximativ 3.000.000 de lei.

                                                                                                            Marian STANCU