Braconajul cinegetic în vizorul poliţiștilor

        Peste 650 de infracţiuni au fost constatate de polițiştii din cadrul formațiunilor arme, explozivi şi substanțe  periculoase, în urma unei acțiuni care se desfăşoară la nivel național • 92 de arme letale, 10  arme neletale, peste 430 de kg. de carne de vânat şi 1.300 bucăți de muniție au fost descoperite şi  ridicate în vederea confiscării.Poliția Română coordonează, în perioada 20 august – 31 decembrie a.c.,  prin Direcția Arme, Explozivi şi Substanțe Periculoase din cadrul I.G.P.R., la nivel național, o acțiune pentru prevenirea şi combaterea faptelor care aduc atingere fondului cinegetic naţional.

braconaj cinegetic

braconaj cinegetic

De la declanşarea acțiunii şi până în prezent, polițiştii structurilor de arme, explozivi şi substanțe periculoase au constatat 651 de infracțiuni, dintre care 372 de infracțiuni în domeniul braconajului cinegetic, iar 279 de infracțiuni în concurs cu infracțiunea de braconaj cinegetic, prevăzute de alte acte normative, respectiv Codul penal sau Legea nr. 295 / 2004 privind regimul armelor şi munițiilor, republicată.

În 162 de cazuri, infracțiunile de braconaj cinegetic au fost comise cu arme letale, dintre care 152  deținute legal şi 10 deținute ilegal, iar în 8 alte cazuri, infracțiunile au fost comise cu lațuri sau capcane neautorizate, respectiv cu câini ogari. Pentru comiterea infracțiunilor de braconaj cinegetic, se efectuează cercetări față de 219 persoane, dintre care 5 în stare de reținere/arest preventiv. De asemenea, au fost aplicate 240 de sancțiuni contravenționale şi aufost ridicate, în vederea confiscării, 92 de arme letale, 10 arme neletale, 1.300 bucăți de muniție, 18 alte bunuri şi 432 de kg. de carne de vânat.

Italian cercetat pentru braconaj

La data de 25 octombrie a.c., polițişti din cadrul Direcției Arme, Explozivi şi Substanțe Periculoase – I.G.P.R. şi ai Serviciului Arme, Explozivi şi Substanțe Periculoase din cadrul  I.P.J. Ialomița au identificat un cetățean italian care, în calitate de intermediar de partide de vânătoare, deținea ilegal 5.392 ciocârlii moarte, 9 prepelițe, 2 potârnichii, 3 iepuri şi un şoim. Din verificări, s-a stabilit  că păsările ucise proveneau de la vânătorile organizate de către acesta cu alți cetățeni italieni, în care nu au fost respectate autorizațiile de vânătoare în ceea ce priveşte speciile sau numărul de păsări înscrise în acestea.În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de braconaj la vânătoare, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 42 lit. a1 şi lit. d din Legea nr. 407 / 2006 privind legea vânătorii şi protecției fondului cinegetic.

46 de kg de icre de sturion confiscate

La data de 2 noiembrie a.c., polițiştii Direcției de Investigare a Fraudelor din cadrul I.G.P.R. şi cei ai  Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul D.G.P.M.B. au depistat, în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, pe sensul de ieşire din țară, un bărbat, administrator al unei societăți comerciale, suspect de evaziune fiscală.

munitie confiscata

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale – I.G.P.R. Polițiştii au descoperit în autoturismul pe care îl conducea, 23 de cutii metalice ce conțineau 46 de kg. de icre de sturion, în valoare de aproximativ 48.000 de euro. Bărbatul nu avea documente de proveniență a acestor produse. Acesta este cercetat sub aspectul săvârşirii infracțiunilor  de deținerea, transportul şi comercializarea sturionilor, produselor şi subproduselor de sturioni fără  documente sau marcaje justificative legale, prevăzută de O.U.G. nr. 23 / 2008 privind pescuitul şi acvacultura şi evaziune fiscală, prevăzută de Legea nr. 241 / 2005 privind combaterea evaziunii fiscale.Polițiştii l-au reținut pe suspect pentru 24 de ore, iar procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus, față de acesta, măsura obligării de a nu părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile. Cercetările continuă pentru documentarea întregii activități infracționale.

Articol aparut in Revista Politiei Impact nr. 131 din Noiembrie 2013

*Face-ti click pe link-ul de mai sus pentru a descarca acest numar in format PDF