Corupţie la nivel universitar

Corupţie la nivel universitar

Şpaga de la UMC a trimis după gratii un lector şi un fost student

Nici nu s-au stins bine ecourile scandalului izbucnit la Universitatea ”Ovidius” din Constanţa, scandal generat de arestarea conducerii respectivei instituţii de învăţământ, respectiv rectorul Tiberius Dănuţ Epure şi prorectorul Gabriela Stanciu, că un alt caz de corupţie zguduie învăţământul universitar constănţean, mai exact Universitatea Maritimă Constanţa. De această dată, cel care a şifonat imaginea înstituţiei de la malul mării este Emilian Anatoli Costache, lector al Universităţii Maritime Constanţasuspectat de trafic de influenţă, dare de mită, fals privind identitatea şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Cercetat în acelaşi dosar, este şi Dumitru Florin Merăuţă, fost student la aceeaşi universitate, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, dare de mită, fals privind identitatea şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Dosarul a fost adus în atenţia publicului la mijlocul lunii septembrie, când procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au anunţat că, „în perioada februarie – 16 septembrie 2013, un fost student la Universitatea Maritimă Constanţa, Merăuţă Dumitru-Florin, a primit sume de bani cuprinse între 100 şi 150 de euro de la 17 studenţi din cadrul aceleiaşi universităţi”. Aceştia ar fi trebuit să-şi folosească, spun procurorii, „influenţa asupra cadrelor didactice din cadrul universităţii, astfel încât studenţii să promoveze examenele restante fără rezolvarea subiectelor pe lucrările scrise, ci numai să-şi scrie numele, prenumele, anul de studiu, forma de învăţământ, precum şi cerinţa subiectului”.
Organele de anchetă mai susţineau că, „pentru traficarea influenţei sale, Merăuţă Dumitru-Florin mai pretindea pentru sine de la cumpărătorii de influenţă sume cuprinse între 100 şi 150 de lei”. „În sarcina inculpatului Merăuţă Dumitru-Florin s-a mai reţinut că, în aceeaşi perioadă infracţională, în mod repetat, a substituit la examene alţi studenţi, folosind carnete de student cu fotografia sa şi numele cumpărătorului de influenţă, întocmind în numele acestora lucrările de examinare, studentul substituit primind astfel notă de promovare.
Cu prilejul percheziţiei domiciliare efectuată la reşedinţa inculpatului Merăuţă Dumitru-Florin în ziua de 19 septembrie 2013, au fost descoperite şi ridicate mari sume de bani provenite din comiterea infracţiunilor de corupţie, respectiv: 14.850 de euro, 2.400 de dolari, 11.400 de lei, înscrisuri ce cuprindeau însemnări cu nume de persoane, sume de bani, copiuţe, adeverinţe de student, carnete de student, ce urmează a fi examinate şi verificate în interesul cauzei”, se mai arată în cercetarea procurorilor.

Autodenunţ susţinut cu date şi imagini

În ceea ce îl priveşte pe lectorul universitar Emilian-Anatoli Costache, în sarcina acestuia s-a reţinut că, în perioada 1 – 16 septembrie, ar fi primit „suma totală de 5.725 de euro, de la 17 cumpărători de influenţă, studenţi la Universitatea Maritimă Constanţa, prin intermediul învinuitului Ştefan Răzvan Călin, care ulterior s-a autodenunţat, existând date şi imagini la dosar cu privire la primirea de către lectorul universitar Costache Emilian-Anatoli a sumei de 300 de euro, în bancnote de câte 50 de euro şi a sumei de 100 de euro, de la învinuitul Ştefan Răzvan Călin”, potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Cu prilejul percheziţiei domiciliare efectuate în locuinţa lectorului universitar Emilian-Anatoli Costache, în ziua de 19 septembrie au fost descoperite şi ridicate lucrările de examinare a 17 cumpărători de influenţă, studenţi care i-ar fi oferit prin intermediul învinuitului Răzvan Călin Ştefan sume cuprinse între 100 şi 1.000 de euro, astfel încât să obţină nota de promovare 5 la disciplinele predate de acesta, respectiv Analiză matematică I, Analiză matematică II şi Matematici Speciale.
Pe numele celor doi, Emilian-Anatoli Costache şi al lui Dumitru-Florin Merăuţă, au fost emise mandate de arestare pentru 29 de zile, care au fost prelungite la solicitarea procurorilor, iar ceilalţi suspecţi urmează să fie cercetaţi în libertate, dar cu interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu.
La instrumentarea acestei cauze, procurorii au colaborat cu ofiţerii din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Constanţa şi au beneficiat de sprijinul tehnic şi informativ al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, precum şi de sprijinul angajaţilor din Jandarmeria Română.

Camelia UNGUREANU

 

Leave a Reply