Fi-ţi vigilenţi atunci când persoanele necunoscute vă bat la uşă!

Fi-ţi vigilenţi atunci când persoanele necunoscute vă bat la uşă!    

   După seria de înşelăciuni prin metoda “accidentul” care a fost extinsă de infractori versaţi în numeroase localităţi din ţară fiind înşelate zeci de persoane oneste, Poliţia Română a identificat cele mai frecvente metode de furt din locuinţe, a căror victime au căzut mai ales persoanele în vârstă. În rândurile de mai jos vă prezentăm cinci dintre aceste “găselniţe” ale infractorilor, precum şi câteva din măsurile preventive pe care trebuie să le luaţi pentru a nu ajunge în postura de păgubiţi în propria dumneavoastră locuinţă.


Metoda “termopanul” sau “reabilitarea termică

   În aceste cazuri, infractorii acţionează, cel mai des, în echipe de câte doi. Ei abordează, pe stradă, persoane trecute de 65 de ani, cărora le spun că reprezintă firme specializate în montarea de ferestre termopan şi au nevoie să facă măsurători şi să verifice locul în care vor amplasate, în condiţiile în care primăria va demara lucrări de reabilitare a blocurilor din zonă, scrie ph-online.ro. După ce intră în casă, unul dintre hoţi simulează că face măsurători în faţa proprietarului, în timp ce complicele său fură din locuinţă tot ce găseşte la îndemână.

Metoda “rude în străinătate”

    Hoţii îşi caută, iniţial, victimele, în pieţe, magazine ori în faţa cabinetelor medicale, de unde aleg persoanele în vârstă care povestesc despre faptul că au copii în străinătate. După ce îşi aleg o victimă, infractorii o urmăresc până acasă. Câteva zile mai târziu, infractorii revin la uşa acesteia şi o anunţă că au un pachet din partea rudei din străinătate, cerându-i, în acest sens, o sumă modică. În acest fel însă, hoţii văd unde îşi ţine victima banii. Înainte să plece, unul dintre indivizi îi cere proprietarului un pahar cu apă şi îi fură banii până când acesta se întoarce de la bucătărie.

Metoda “Electrica”

    Hoţul pune, iniţial, afiş la intrarea în bloc prin care anunţă verificări la o dată anume, la care acesta se prezintă, cu ecuson, legitimaţie, uniformă şi sculele necesare. După ce intră în casă, acesta se preface că lucrează, aşteaptă un moment de neatenţie din partea victimei şi fură diverse bunuri de valoare, de mici dimensiuni.

Metoda “oala de inox”

   Hoţul sună la uşa victimei cu pliante luate dintr-un supermarket, care conţin oferte la oale din inox. În timp ce explică victimei care sunt avantajele achiziţionării vaselor respective, infractorul intră în casă şi cere o cană cu apă. În momentul în care rămâne singur, acesta fură ce apucă.

Metoda “pomana”

    Infractorii vin la uşile bătrânilor sub pretextul că dau de pomană, după care, profitând de neatenţia acestora, fură din locuinţă.

  Securitatea socială a cetăţenilor depinde într-o mare masură şi de comportamentul fiecaruia, care trebuie să adopte un comportament preventiv.

   Venind în sprijinul dumneavoastră, poliţiştii constănţeni vă fac următoarele recomandări preventive:

 

†            Când părăsiţi domiciliul, verificaţi dacă aţi închis bine uşile şi ferestrele.

†            Nu lăsaţi nici o fereastră deschisă.

†            Nu lăsaţi cheia sub ştergătorul de la uşă, în ghiveciul cu flori, în poştă, sus pe tocul uşii etc.

†            Nu lăsaţi mesaje în uşă sau pe robotul telefonic, care să certifice absenţa dumneavoastră de la domiciliu.

†            Goliţi cutia poştală de corespondenţă sau ziare, acestea putând trăda lipsa dumneavoastră pe o perioadă mai îndelungată de acasă sau rugaţi o persoană de încredere să vă preia corespondenţa.

†            Stabiliţi împreună cu vecinii un sistem de supraveghere a apartamentului atunci când lipsiţi mai mult de la domiciliu.

†            Nu furnizaţi informaţii despre vecinii dumneavoastră persoanelor necunoscute care pretind că reprezintă diverse instituţii sau oferă diverse servicii, dar care nu se pot legitima.

†            Reţineţi semnalmentele persoanelor suspecte pe care le întâlniţi sau care pun întrebări despre vecinii dumneavoastră.

  În cazul în care sunteţi martor sau victimă a unei infracţiuni, reţineţi cât mai multe semnalmente ale autorului, cum ar fi înălţimea, trăsăturile feţei, semnele particulare, vestimentaţia, particularităţile în vorbire sau comportamentul şi sesizaţi în cel mai scurt timp Poliţia, apelând numărul de urgenţă 112.