Metoda “ACCIDENTUL” dejucată de poliţiștii Secţiei 8 Rurale Băneasa

    La data de 07 noiembrie a.c., ora   11.00, polițiştii din Ostrov au fost sesizați   de către o femeie, în vârstă de 42 ani, din   comuna Ostrov, despre faptul că, la ora   10.25, a fost apelată pe telefonul fix de la   domiciliul său, de către un bărbat, care s-a   recomandat ca fiind avocat şi îl

Metoda ACCIDENTUL

Metoda ACCIDENTUL

reprezintă   pe fiul acesteia, în vârstă de 21 ani, care în   cursul aceleiaşi zile a produs un accident   rutier şi, pentru a plăti despăgubirea   victimei, va trebui să depună suma de   4500 lei la un oficiu poştal. Persoana care   s-a prezentat ca fiind avocat i-a cerut părții   vătămate să depună banii pe numele S.C.,   pentru a fi ridicați de la un oficiu poştal, din   Călăraşi, fiul său neputând ridica personal   banii, întrucât este reținut de organele de   poliție, urmând ca S.C., după ridicarea   banilor să-i predea lui personal, în scopul   menționat mai sus.

   Partea vătămată s-a conformat, fără   a face un minim de verificări în vederea   stabilirii veridicității aspectelor ce i-au fost   aduse la cunoştință, iar după depunerea   banilor, fiul acesteia a revenit la domiciliu,   reclamanta convingându-se că a fost   înşelată, fapt pentru care a solicitat oficiului   poştal blocarea banilor depuşi, pentru a nu   mai putea fi ridicați.

    În continuare, polițiştii din cadrul   Secției 8 Poliție Rurală Băneasa au solicitat   IPJ Călăraşi declanşarea de urgență a   procedurilor specifice unor astfel de cazuri,   la scurt timp fiind depistată S.C., în vârstă   de 45 ani, din municipiul Călăraşi, care   după ce a efectuat formalitățile de primire   a banilor la ghişeu, a fost reținută de   polițiştii IPJ Călăraşi şi predată polițiştilor  constănțeni, care continuă cercetările în   vederea identificării tuturor persoanelor  implicate în comiterea faptei şi stabilirii   întregii activități infracționale a acestora.

    Prejudiciul cauzat, de 4500 lei, va fi   recuperat de către partea vătămată de la   oficiul poştal respectiv, unde banii au fost   returnați, la solicitarea sa, iar suspecta   este cercetată în stare de reținere, pentru   comiterea infracțiunii de complicitate la   înşelăciune, sub forma tentativei.

   Un caz asemănător a fost instrumentat   la data de 15 octombrie a.c., de către   polițiştii de investigații criminale din   Constanța care au depistat, în incinta unui   oficiu poştal din oraş, doi bărbați, de 43 şi   52 de ani, din Bacău, respectiv Constanța,   suspectați de comiterea mai multor   infracțiuni de înşelăciune.

  Din primele cercetări a rezultat că   bărbatul de 52 de ani urma să ridice mai   multe sume de bani depuse de o victimă   înşelată prin metoda ,,premii de fidelitate   la telefonia fixă”.

    Cei doi au fost conduşi la sediul   I.P.J. Constanța, iar în urma extinderii   cercetărilor au rezultat indicii că sunt   principalii suspecți în cazul comiterii a   două infracțiuni de înşelăciune, fapte   petrecute în perioada 10-14 octombrie  a.c., cu un prejudiciu de 1.500 de lei.

    Astfel, cei doi împreună cu o persoană   lipsită de libertate, deținută într-un   penitenciar, ar fi determinat două victime,   din Prahova şi Timiş, să trimită de mai   multe ori bani, în vederea intrării în posesia   unui pretins premiu câştigat prin rețele de   telefonie fixă şi mobilă.

    Autorii faptelor au fost reținuți pe   bază de ordonanță, iar la data de 16   noiembrie a.c., au fost prezentați instanței   de judecată cu propunere de arestare   preventivă pentru săvârşirea infracțiunii de   înşelăciune, iar cercetările continuă pentru   stabilirea întregii activități infracționale în   cauză.Astfel, cei doi împreună cu o persoană   lipsită de libertate, deținută într-un   penitenciar, ar fi determinat două victime,   din Prahova şi Timiş, să trimită de mai   multe ori bani, în vederea intrării în posesia   unui pretins premiu câştigat prin rețele de   telefonie fixă şi mobilă.

Ce vă recomandă  Poliția în asemenea situații

Pentru prevenirea victimizării prin   acest mod de operare, vă recomandăm să   nu trimiteți sume de bani unor persoane   necunoscute şi să vă adresați celei mai   apropiate unități de Poliție sau să apelați   numărul unic de urgență 112 ori de câte   ori aveți suspiciuni cu privire la faptul   că ați putea fi următoarea victimă a unei   infracțiuni de înşelăciune.

metoda accidentul fraude prin telefon

metoda accidentul fraude prin telefon

Trebuie să aveți în vedere faptul că,   în caz de accident, nu există noțiunea de   plată a unor despăgubiri, decât ca urmare   a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens   sau prin societățile de asigurări. Orice   accident de circulație are două variante   de soluționare: depunerea unei plângeri la   Poliție, care se va ocupa mai departe de   cazul respectiv sau înțelegerea amiabilă   a părților, ceea ce presupune repararea   daunelor folosind polița de asigurare   auto obligatorie. Orice alte variante sunt   excluse, iar dacă sunt puse în practică ele   sunt ilegale.

Oricine poate fi victima unui accident,   dar, într-un moment critic ca acesta,   singura urgență este cea medicală şi   nicidecum aspectul financiar. Atât victima   cât şi autorul unui accident nu au nevoie   de bani ca să primească îngrijiri medicale.   Conform reglementările legale aflate în   vigoare, un accident de orice fel, mai ales   unul rutier grav este, de obicei, anunțat de   persoane oficiale, abilitate să facă acest   lucru.

Chiar dacă ar putea exista alte surse   care să transmită informația înainte ca   aceasta să vă parvină în mod oficial, datele   trebuie verificate înainte de a întreprinde   orice acțiune. Nu oferiți niciun fel de date   cu caracter personal prin intermediul   convorbirilor telefonice, indiferent de   calitatea invocată de interlocutorul de   la capătul firului. În niciun caz nu dați   crezare imediat unor poveşti lacrimogene,   presărate cu elemente din viața reală,   anunțate telefonic de persoane care   pretind că au calitate oficială, ci verificați   informația printr-un apela 112 sau sesizați   cea mai apropiată unitate de Poliție.

Articol aparut in Revista Politiei Impact nr. 131 din Noiembrie 2013

*Face-ti click pe link-ul de mai sus pentru a descarca acest numar in format PDF