Nucleul infracţional specializat în trafic cu maşini de lux se adăpostea la Constanţa

Reţea destructurată

  masini lux   Un grup infracţional specializat în trafic cu autoturisme de lux a fost destructurat de oamenii legii la începutul lunii aprilie 2014.  După aproximativ un an şi jumătate de cercetări specifice, ofiţerii Poliţiei din capitală au descins, la prima oră a zilei de 2 aprilie a.c., pe raza judeţelor Constanţa, Ilfov, Prahova şi pe raza municipiului Bucureşti, fiind vizaţi mai mulţi suspecţi. Potrivit unor surse apropiate organelor de anchetă, în cauză, nucleul infracţional se adăpostea la Constanţa şi era format din şase indivizi. Dintre aceştia, doar patru au fost depistaţi şi duşi la audieri.

  Conform oamenilor legii, cei nouă suspecţi s-au deplasat în perioada 2013 – 2014 pe teritoriul Elveţiei, unde au contractat în sistem leasing mai multe autoturisme marca BMW şi Mercedes. Ulterior, suspecţii părăseau teritoriul Elveţiei şi se întorceau în România, unde înmatriculau automobilele. Ulterior, membrii acestei presupuse grupări infracţionale vindeau autoturismele unor cumpărători de bună-credinţă. Autoturismele cumpărate de la cele nouă persoane au fost indisponibilizate de către organele de anchetă, motiv pentru care proprietarii nu le pot folosi, deşi acestea au fost achiziţionate cu acte în regulă. De menţionat că acţiunea a beneficiat şi de sprijinul ofiţerilor Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa şi de cel al luptătorilor Serviciului de Acţiuni Speciale.

Reţineri în dosarul traficului cu maşini de lux

   În urma percheziţiilor cinci persoane, printre care se numără trei constănţeni, au fost reţinute pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore. Potrivit anchetatorilor, suspecţii sunt acuzaţi de înşelăciune, complicitate la această infracţiune, tăinuire, fals şi constituire a unui grup infracţional organizat. Indivizii au fost prezentaţi magistraţilor Tribunalului Bucureşti cu propuneri de arestare preventivă. Conform oamenilor legii, membrii reţelei cumpărau în leasing autoturisme de lux din străinătate, BMW sau Mercedes, şi apoi le aduceau în România şi le vindeau, “uitând”, desigur, să achite ratele. Autovehiculele erau achiziţionate de membri ai reţelei care aveau rezidenţă în ţări precum Elveţia şi Germania. După ce maşinile ajungeau în România, erau preluate de suspecţii de pe palierul intern şi vândute cu acte false sau date în schimbul altor autoturisme. Anchetatorii spun că, în cinci luni (n.r. iunie – octombrie 2013), suspecţii au provocat un prejudiciu care se ridică la suma totală de 500.000 de euro. Potrivit oamenilor legii, gruparea mai apela şi la varianta “Rent a Car”, însă pe o perioadă nelimitată, iar maşinile, care valorau între 35.000 şi 48.000 de euro, ajungeau tot la membrii grupării din România. Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei, din primele informaţii, şapte autoturisme au fost vândute cu acte false sau date în schimbul altor maşini de lux.

   O altă acţiune în forţă a oamenilor legii a avut loc două zile mai târziu pe raza altor judeţe din ţară, în urma căreia opt persoane au fost arestate preventiv, iar alte două au fost puse sub control judiciar în dosarul traficului cu autoturisme de lux furate sau închiriate din alte ţări şi vândute în România la jumătate de preţ, cu un prejudiciu de peste un milion de euro.

   Procurorii D.I.I.C.O.T – Serviciul  Teritorial Piteşti,  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, Cluj, Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate, Satu Mare,  Bistriţa Năsăud, Sibiu, Vâlcea şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş  au efectuat 19 percheziţii domiciliare pe raza mai multor judeţe în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate formată din 34 de persoane, structurată pe două paliere, specializată în infracţiuni de înşelăciune, spălarea banilor, fals în înscrisuri oficiale şi sub semnătură privată, uz de fals şi fals în declaraţii.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2011, membrii grupării, cetăţeni români, italieni şi bulgari au constituit un grup infracţional având ca obiectiv introducerea în ţară a unor autoturisme de lux din următoarele categorii: AUDI Q5, AUDI Q7, BMW X5, BMW X6, RANGE ROVER SPORT, PORSCHE CAYENNE, FORD MONDEO, INFINITI 451H, MERCEDES, LAND ROVER EVOQUE şi BMW 320.
Astfel, o parte din membrii grupării aveau rolul de a introduce pe teritoriul  României, în baza unor documente falsificate şi cu seriile de caroserie modificate, autovehicule din Italia, care figurau în bazele de date ale autorităţilor italiene ca fiind sustrase, acestea fiind ulterior  comercializate de către liderul grupării.
Referitor la cel de al doilea palier, există suspiciuni că membrii grupării aveau rolul de a introduce  pe teritoriul României autovehiculele care făceau obiectul unor  contracte de închiriere în Italia şi care ulterior erau comercializate, de asemenea, de către  liderul grupului, prin intermediul mai multor complici.
Ulterior comercializării lor în România către cumpărători de bună credinţă,  titularii contractelor de închiriere înscenau furtul acestora. Există suspiciuni că membrii grupării falsificau contractele de vânzare – cumpărare şi facturile fiscale care atestau nereal transferul de proprietate din patrimoniul societăţilor care închiriau autoturismele în patrimoniul membrilor grupului infracţional organizat.
Autovehiculele astfel introduse erau preluate de către liderul grupului, care, prin intermediul unor colaboratori ce deţineau funcţii de execuţie, obţinea omologarea autovehiculelor de la reprezentanţele Registrului Auto Român.  Au fost identificate  31 de autoturisme de lux care au fost comercializate la un preţ total de 1 000 000 de euro, însă valoarea lor de piaţă reprezintă dublul acestei sume.  La sediul D.I.I.C.O.T – ST Piteşti au fost audiate 24 persoane.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii, de către Direcţia Operaţiuni Speciale şi Direcţia Generală Anticorupţie. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române. Menţionăm că persoanele cercetate în prezenta cauză beneficiază de garanţia legală şi  constituţională a prezumţiei de nevinovăţie.