O echipă de lucrători de poliţie tânără care vizează performanţa…

Serviciul de Poliţie Transporturi Maritime

O echipă de lucrători de poliţie tânără care vizează performanţa…

Având în spate o istorie de două milenii şi jumătate, Portul Constanţa este situat pe coasta vestică a Mării Negre, la 179 nM de Strâmtoarepoza porta Bosfor şi la 85 nM de Braţul Sulina, prin care Dunărea se varsă în mare şi acoperă o suprafaţă totală de 3.926 ha, din care 1.313 ha uscat şi 2.613 ha apă. El a parcurs mai multe etape de dezvoltare şi investiţii, de modernizări şi extinderi, favorabile şi necesare mai ales datorită poziţiei sale geografice avantajoase, care îl situează pe rutele a trei coridoare de transport pan-european: Coridorul IV, Coridorul IX şi Coridorul VII (Dunărea), care leagă Marea Nordului de Marea Neagră prin culoarul Rhin-Main-Dunăre, avantaje strategice care îi conferă un rol major în cadrul reţelei europene de transport intermodal, fiind favorabil localizat la intersecţia rutelor comerciale care leagă pieţele tărilor fără ieşire la mare din Europa Centrală şi de Est cu regiunea Transcaucaz, Asia Centrală şi Extremul Orient. Cele două diguri situate în partea de nord şi în partea de sud adăpostesc portul, creând condiţiile de siguranţă optimă pentru activităţile portuare.

Portul Constanţa are o capacitate de operare anuală de aproximativ 120 milioane de tone, fiind deservit de 156 de dane, din care 140 sunt operaţionale, iar lungimea totală a cheiurilor este de 29,83 km, adâncimea apei variind între 7 şi 9 metri. Aceste caracteristici sunt comparabile cu cele oferite de către cele mai importante porturi europene şi internaţionale, permiţând accesul tancurilor cu capacitatea de 165 dwt şi a vrachierelor cu capacitatea de 220.000 dwt. Portul Constanţa are de asemenea statutul de Zonă Liberă, fapt care permite stabilirea cadrului general necesar pentru facilitarea comerţului exterior şi a tranzitului de mărfuri către şi dinspre Europa Centrală şi de Est.

Normal că un asemenea obiectiv economic în care îşi desfăşoara activitatea câteva sute de societăţi comerciale de import-export, transport, operatori portuari, agenturare, etc. implică nu numai un număr sporit de lucrători, dar şi asigurarea unui climat propice, de legalitate, căci de când e lumea şi fiinţează porturile întotdeauna tentaţiile au fost şi au rămas mari pentru oamenii certaţi cu legea, care “operează” pe diferite căi şi folosind diverse mijloace în danele unde acostează navele cu marfuri ori la vagoanele care transportă marfă pentru export şi nu numai. În aceste condiţii vigilenţa poliţiei trebuie să fie mereu trează, iar poliţiştii să prevină infracţionalitatea.

De la începutul anului înregistrăm scăderi semnificative la unele infracţiuni

La 1 ianuarie 2010, Serviciul Transporturi Maritime Port Constanţa funcţiona în cadrul Serviciului Regional de Poliţie Transporturi Constanţa, având un efectiv de 86 de lucrători. Pentru eficientizarea activităţilor la Inspectoratul General al Poliţie Române s-a dispus trecerea acestui serviciu direct în subordinea acestei instituţii, iar la 1 martie se scoate la concurs funcţia de şef al serviciului, care este câştigată de către comisarul şef Vasile Cristian Daniel Sabin, fost şef al Biroului de investigare a fraudelor la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Bucureşti. În septembrie 2010 Serviciul de Poliţie Transporturi Maritime Constanţa este reorganizat fiind înfiinţată o structură subordonată nemijlocit I.G.P.R., cu competenţă generală în porturile maritime Constanţa, Constanţa Sud Agigea, Midia şi Mangalia.

-Deci, domnului comisar şef aţi avut ocazia să schimbaţi nu numai locul de muncă, dar şi aerul Capitalei cu cel de la Constanţa, mai ales că, aici, aveţi birourile aproape de buza mării, într-un loc de muncă deosebit datorită specificului său.

-Aşa a fost. Activităţile porturilor la Marea Neagră au specificul lor, iar serviciul pe care îl conduc are ca obiectiv general dezvoltarea capacităţii instituţionale şi operaţionale în vederea menţinerii unui climat de legalitate în sfera transporturilor navale, în conformitate cu normele şi standardele europene în materie şi cu aquis-ul Schengen. În îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin, Serviciul de Poliţie Transporturi Maritime cooperează cu celelalte unităţi teritoriale ale Ministerului Afacerile Interne, cu alte organe se specialitate ale Administraţiei Publice şi ale Administraţiei Porturilor Maritime, cu structurile asociative ale acestora, cu patronatele şi sindicatele, asociaţiile şi organizaţiile neguvernamentale, precum şi cu societatea civilă.

-Care sunt atribuţiile sale principale?

-Serviciul de Poliţie Transporturi Maritime aplică măsuri de menţinere a ordinii şi liniştii publice, a siguranţei cetăţeanului, de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional şi de identificare şi contracarare a acţiunilor elementelor care atentează la viaţa, libertatea, sănătatea şi integritatea persoanelor, a proprietăţii private şi publice, precum şi a altor interese legitime ale comunităţii. Desfăşoară, de asemenea, acţiuni pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol şi activităţi de depistare a persoanelor care se sustrag urmăririi penale, executării pedepselor, precum şi a persoanelor dispărute. Avem permanent în atenţie combaterea traficului şi a furturilor de autoturisme şi mijloace navale, a contrabandei, faptelor de evaziune fiscală, falsurilor şi traficului de bunuri din patrimonial cultural-naţional. În unele activităţi specifice pe care le desfăşurăm conlucrăm cu structuri de profil din alte state şi de la nivelul unor instituţii internaţionale pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii transfrontaliere. Prin structurile noastre acordăm sprijin potrivit legii autorităţilor porturilor maritime şi autorităţilor publice locale în vederea desfăşurării normale a activităţilor acestora, precum şi în executarea hotărârilor judecătoreşti.

-Care este barometrul stării infracţionale portuare, înregistrăm creşteri ori scăderi a infracţionalităţii?

-Datorită ansamblului de măsuri preventive pe care l-am dispus, de la începutul acestui an, datele statistice arată unele scăderi semnificative la anumite genuri de infracţiuni care în anii precedenţi ne creau mari probleme. Astfel, faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut infracţiunile judiciare sesizate au înregistrat scăderi de 14 procente, furturile din societăţi comerciale s-au diminuat cu 43 la sută, cele din vagoane de marfă cu 38 la sută, cele de componente ale vagoanelor de marfă cu 34 la sută, furturile de cabluri, materiale feroase şi neferoase s-au diminuat cu 20 la sută, iar infracţiunile specifice comise pe calea ferată au înregistrat şi ele scăderi cu 14 la sută.

-În ultimul timp portul Constanţa a intrat în ruta turistică de interes a vaselor de croazieră care face escale la Constanţa pentru vizitarea obiectivelor turistice şi a oraşului. Ce întreprindeţi pentru protejarea acestora?

-Pentru că în ultima vreme au fost unele cazuri de tâlhărire a unor turişti străini de către persoane necunoscute în unele zone ale municipiului Constanţa, pentru a se evita pe viitor asemenea fapte neplăcute care strică imaginea oraşului, am luat măsura, împreună cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Constanţa, a editării unor pliante în limbile română şi engleză, care conţin cele mai elementare sfaturi de protecţie pe care turiştii străini trebuie să le ia atunci când sunt agresaţi de anumite persoane certate cu legea. În acest sens, s-au făcut recomandări utile în ceea ce priveşte asigurarea bunurilor şi a bagajelor, a prevenţiei în cazul furturilor din buzunare şi poşete, a tranzaţiilor ilegale de valută, ş.a. Vom continua asemenea acţiuni de fiecare dată când primim vizita vaselor de croazieră pentru instruirea turiştilor astfel ca aceştia să nu mai cadă victime ale hoţilor.

Cazuri rezolvate

Aria de acoperire teritorială ce se întinde de la Midia şi până la Mangalia arondată Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime ridică o serie de probleme specifice care trebuiesc urmărite cu perseverenţă de poliţiştii secţiei. Furturile de combustibil, de fier vechi, de mărfuri, evaziunea fiscală, contrafacerile de mărfuri, infracţiunile de contrabandă sunt acte ilegale care trebuiesc nu numai prevenite, dar mai ales descoperite, iar autorii acestora traşi la răspunderea penală. Toate aceste activităţi sunt executate de 80 de lucrători de poliţie care prin munca lor devotată şi profesionalism fac dovada încrederii ce le-a fost acordată pentru ţinerea sub control a fenomenului infracţional portuar şi asigurarea unui climat de ordine pentru mediul de afaceri. Cazurile de mai jos reprezintă o mică parte din activităţile desfăşurate de echipa de poliţişti portuari condusă de comisarul şef Vasile Cristian Daniel Sabin.

71.000 litri benzină tip ”ALTO 101” sustrasă din conductele rafinăriei Petromidia

În baza unor informaţii obţinute prin mijloace specifice din care rezulta că mai multe persoane sustrăgeau produs petrolier din conductele rafinăriei Petromidia, poliţiştii Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime au luat în supravegere membrii acestui grup. Astfel, timp de două luni, membrii grupului au fost supravegheaţi informativ, fiind stabilită în urma filajului şi a interceptărilor porturilor telefonice utilizate de aceştia, identitatea persoanelor, precum şi modul de operare. Băieţi stilaţi, de frica interceptărilor telefonice, ei erau anunţaţi cu ajutorul unui laser în momentul în care cel ce verifica zona se asigura că nu există nici un pericol şi că se pompează produs petrolier pe conduct pe care ei aveau montată instalaţia artizanală .

Datorită faptului că existau de asemenea informaţii referitoare la faptul că o parte a membrilor grupului infracţional erau violenţi, unul chiar deţinând un pistol, în noaptea de 18/19 septembrie 2012, lucrătorii Servicilui de Poliţie Transporturi Maritime, în cooperare cu lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa au organizat o descindere în zona rafinărie, unde au fost prinşi în flagrant Dumitru Ciobanu, de 39 de ani, din Năvodari, Sorin Penciu, de 35 de ani, Gabriel Nedea, de 44 de ani, ambii din Constanţa şi Vicenţiu Cişmileanu, de 27 de ani, din Năvodari care sustrăgeau benzină cu ajutorul unei instalaţii artizanale subterane montată la una din conductele de transport din zona menţionată; asupra acestora poliţiştii au găsit şi ridicat cantitatea de 250 litri de benzină.

Cum la vederea organelor de ordine suspecţii nu s-au supus somaţiei şi au încercat să dispară în noapte, unul dintre poliţişti a făcut uz de armamentul din dotare trăgând un foc în pan vertical, acţiune în urma căreia toţi cei patru hoţi s-au predat.

Acţiunea poliţiştilor a continuat sub directa supraveghere a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, prin efectuarea de percheziţii domiciliare în şase locaţii pe raza judeţului Constanţa, în localităţile Năvodari şi Corbu, la domiciliile suspecţilor şi la locurile de depozitare a produsului petrolier sustras.

La data de 20 septembrie 2012 au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa cereri cu propunere de arestare preventivă pentru un număr de 9 persoane care în perioada iulie-septembrie 2012 au sustras cantitatea de 71.000 litri de benzină tip “ALTO 101”, în valoare de 637.156,13 lei din zona unor rafinării petroliere situate în apropierea municipiului Constanţa. S-a dispus, astfel, arestarea preventivă pentru o perioadp de 29 de zile anumiţilor Romi Raymondo Mocanu, Dumitru Ciobanu, Laurenţiu Sorin Penciu şi Mihai Guzu, interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu pe o perioadă de 29 de zile faţă de Emilian Lăduncă şi Gabriel Nedea şi cercetarea în stare de libertate a numiţilor Ion Cocoş, Vicenţiu Cişmileanu şi Ion Hali.

Şase baxuri de ţigări sustrase prin spargerea zidului din B.C.A.

În urma unor informaţii deţinute de lucrătorii Biroului de Investigaţii Criminale în baza cărora existau indicii cu privire la faptul că un grup infracţional intenţionează să sustragă dintr-un depozit aparţinând unei societăţi comerciale ţigări netimbrate ce erau destinate vânzării la export, bunurile din incinta firmei au fost capcanate şi tratate cu substanţă criminalistică, iar grupul infracţional a fost supravegheat îndeaproape.

Măsura poliţiştilor şi-a dovedit eficienţa dat fiind că, în noaptea de 18 februarie 2012, Serviciul de Poliţie Transporturi Maritime a fost sesizat de patronul firmei unde poliţiştii instalaseră prin mijloace criminalistice capcanele preventive, că persoane necunoscute au pătruns prin spargerea peretelui din B.C.A. al magaziei societăţii situată în Portul Constanţa, între liniile ce deservesc silozul din Dana 18 şi, din interior, au sustras şase baxuri cu ţigări marca “Maiwand”, în valoare de 33.200 lei.

Pentru prinderea autorilor, lucrătorii Biroului de Investigaţii Criminale, în colaborare cu Serviciul Operaţiuni Speciale Constanţa şi Serviciul Criminalistic din cadrul I.P.J. Constanţa au efectuat un număr de patru percheziţii domiciliare la domiciliul numiţilor Şaban Sali, de 21 ani, Şaban Bairam, de aceiaşi vârstă, şi Iusein Ergean, de 27 de ani, toţi din Constanţa care au fost arestaţi pe o perioadă de 29 de zile sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat.

Afaceri cu fier vechi cu iz de evaziune fiscală

Lucrătorii Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime au documentat activitatea infracţională a învinuiţilor Ion Stănescu, de 42 de ani, Costel Gheorghe, de 43 de ani şi Liviu Dobre, de 35 de ani, toţi din localitatea Cuza Vodă, judeţul Constanţa şi a S.C. But-Remat Internaţional SRL Cuza Vodă. Cele trei persoane sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, folosirea cu rea credinţă a bunurilor şi a creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar acesteia sau în folosul lui prppriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect şi transmitere fictivă a părţilor sociale sau a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia.

În sarcina învinuiţilor poliţiştii au reţinut că, în luna noiembrie 2010, Ion Stănescu şi Costel Gheorghe, în calitate de asociaţi şi administratori, au înfiinţat S.C. Pozitiv Metal SRL cu sediul în comuna Cuza Vodă şi cu această ocazie au declarat fictive sediul social al firmei cu scopul sustragerii de la efectuarea verificărilor financiar-contabile.

În perioada noiembrie 2010 – iunie 2011 societatea administrată de cei doi a desfăşurat activiţăţi de comerţ cu deşeuri metalice, destinate exportului prin porturile maritime româneşti şi cu această ocazie au omis să evidenţieze, în tot, operaţiunile comerciale desfăşurate, în valoare de 78.903 lei. De asemenea, societatea a reţinut şi nu a vărsat, cu intenţie, în termen de 30 de zile de la scadenţă a sumelor reprezentând contribuţii cu reţinere la sursă în valoare de 1.273 lei.

În luna iunie 2011, Ion Stănescu a concesionat, în mod fictiv, părţile sociale deţinute în cadrul firmei către Liviu Dobre, în scopul sustragerii de la urmărirea penală. În aceste condiţii, Costel Gheorghe şi Liviu Dobre, în calitatea lor de asociaţi şi administratori au declarat sediul social al societăţii în mod fictive, tot pentru a se sustrage verificărilor fiscale, iar în perioada iunie 2011-martie 2012, societatea, prin intermediul celor doi administratori mai sus menţionaţi, a continuat să omită să evidenţieze operaţiunile comerciale desfăşurate, precum şi să vireze contribuţia la Fondul pentru mediu creând astfel un prejudiciu către bugetul de stat în valoare totală de 2.158.321 lei. Sumele de bani rezultate din activitatea de comerţ cu deşeuri metalice au fost folosite de învinuiţi în scop personal.

Containerele la control…

Toată lumea cunoaşte proverbul cu…”Pe afară-i vopsit gardul, înăuntr-i leopardul”. Cam aşa se întâmplă şi cu containerele cu marfă exportată mai ales din China unde, în urma controalelor comune executate de vamă şi poliţie, se constată nu numai substituirea unor mărfuri ale unor firme consacrate cu altele contrafăcute, dar şi nerespectarea datelor din declaraţiile vamale prin substituirea cu alte mărfuri ori a unor plusuri consistente de produse nedeclarate la vamă. În toate aceste situaţii, pentru protecţia consumatorilor şi nerespectarea legii, poliţiştii Serviciului Transporturi Maritime întreprind cercetări şi sancţionează faptele celor care fac asemenea tranzacţii ilegale.

Este şi cazul doamnei Z. Galina, administrator al unei societăţi comerciale care este cercetată sub aspectul infracţiunilor de evaziune fiscală şi de punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care îl prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90, alin. 1 lit.b din legea nr. 84/ 1998, privind mărcile şi indicaţiile geografice. În sarcina administratorului s-a reţinut de către poliţişti că în perioada august 2012- ianuarie 2013 a desfăşurat activităşi de import bunuri de larg consum din China şi cu această ocazie a evidenţiat în actele contabile ale societăţii cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale. Cu privire la bunurile care au intrau sub incidenţa legii privin mărcile, titularii drepturilor de proprietate intelectuală au estimate un prejudiciu de 6.000 de euro. Acum e bună de plată.

Cu ocazia unui alt control efectuat asupra unui alt container care avea ca destinatar o firmă din Bucureşti şi în care erau încărcate 902 colete ce conţineau genţi de voiaj şi de umăr, şuruburi şi accesorii genţi, s-au identificat mărfuri susceptibile a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală, cât şi mărfuri nedeclarate organelor vamale, toate în valoare de piaţă de peste 3.000.000 de euro.

În cazul de faţă poliţiştii au întocmit un dosar de cercetare penală, efectuându-se cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată.

Marian SARAGEA

Leave a Reply