Profesionalism, perseverenţă şi management performant

      Rezultatele obţinute de lucrătorii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, în anul 2013 dovedesc nu numai nivelul de profesionalism al poliţiştilor constănţeni şi sacrificiul  făcut de aceştia cu preţul multor ore de muncă peste program, dar mai ales managementul performant al celui împuternicit să îi conducă, comisarul şef Constantin Dancu care a reuşit nu numai să-şi mobilizeze exemplar oamenii din subordine, dar să găsească şi cele mai optime formule pentru creşterea eficienţei serviciului poliţienesc la Constanţa. Aceasta pentru că, comisarului şef Dancu nu-i plac lucrurile făcute pe jumătate, el se implică total,  nu e omul momentului, ci vede în perpectivă lucrurile a căror rezolvare o face inginereşte, cu meticulozitate. constantin dancu

    În ultimii ani, pe la Inspectoratul Judeţean de Poliţie au trecut mulţi şefi.  Au fost unii dintre ei  care nu aveau nicio treabă cu munca de poliţie, alţii au profitat de funcţia de inspector şef pentru a pune mâna pe o pensie bună; au mai fost unii care se credeau atotştiutori, dar nu au avut rezultate. Cu toţii au sperat să ajungă chestori de poliţie însă dorinţa nu le-a fost împlinită. Şi, aşa cum au venit, aşa au plecat. N-a mai contat mulţumirea profesională. Aceasta nu era parte a contractului de muncă. Poliţiştii constănţeni, sufocaţi de tăvălugul de infracţiunilor zilnice şi-au văzut mai departe de treabă, căutând soluţii pentru prevenirea şi diminuarea infracţionalităţii, într-un judeţ în care vara este şi la propriu şi la figurat fierbinte prin multiplele probleme pe care le pune sezonul estival.

    Este bine ştiut că prioritatea numărul unu pentru un manager de poliţie este ţinerea sub control a ratei criminalităţii pentru a asigura cetăţenilor  siguranţa civică atât de necesară bunului mers al vieţii cotidiene. Sunt unii care pentru realizarea acestui deziderat  nu mai dau dovadă de omenie faţă de subalterni şi le cer să nu slăbească ritmul 24 din 24 de ore. Finalul fiind adesea nefericit pentru poliţişti care şi ei sunt familişti şi neperformant pentru şef. Atunci însă când în actul de conducere intervine omenia lucrurile se schimbă. Un asemenea gest a făcut comisarul şef Dancu cu un lucrător de poliţie detaşat care, în sezonul estival, a avut cu motocicleta din dotare un accident pe când se afla în misiune şi în urma căruia a rămas cu o infirmitate. S-a produs în  viaţa omului, singur întreţinător de familie, o dramă, dat fiind că inspectoratul de poliţie unde era angajat l-a pus pe liber, ajungând pensionat medical. Om cu suflet, Constantin Dancu a solicitat aprobarea forurilor superioare şi l-a angajat la I.P.J. Constanţa pe agentul de poliţie, precum şi pe soţia acestuia, rezolvând astfel o situaţie care putea degenera şi aduce numai suferinţă şi nejunsuri în familia unui om.

   O veche zicală românească spune că”omul sfinţeşte locul”, cu alte cuvinte  atunci când omul  este gospodar rezultatele se văd de la o poştă. Unii dintre şefi se mărginesc să îl ia pe „nu avem” în braţe, se resemnează şi lasă lucrurile aşa cum le-au găsit, chiar dacă produc pagube. Alţii, cu spirit de iniţiativă, pun mâna şi se zbat, cer ajutorul altora şi fac ceea ce era normal să facă cei dinaintea lor, dovedind astfel că se poate! Comisarul şef Dancu ştie acest lucru şi a câştigat şi o bogată experienţă înscriindu-şi în CV reabilitarea Secţiei I Poliţie unde a ocupat funcţia de adjunct şi a celui mai modern sediu al Serviciului Poliţiei Rutiere, pe care l-a reabilitat, de asemenea, cu sprijinul unor oameni de bine, care au sponsorizat lucrările, înţelegând că fac prin actul lor nu numai un bine poliţiei constănţene, dar şi cetăţenilor acestui municipiu.

 Ajuns împuternicit la comanda I.P.J. Constanţa, comisarul şef Dancu nu a lăsat garda jos, ci s-a apucat de treabă pentru că şi aici se simţea nevoia de mâna unui om gospodar. Astfel, cu sprijinul unei sponsorizări de 80.000 lei s-a realizat descongestionarea curţii de la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie de autovehiculele indisponibilizate, în vederea confiscării, construindu-se o parcare modernă, supravegheată video, la sediul B.C.C.O. Constanţa unde au fost mutate 100 de autovehicule. Pentru mărirea capacităţii operaţionale a parcului auto a reuşit atragerea unei sponsorizări de carburanţi de 7.000 litri lunar, aportul anual la cantitatea de carburant sponsorizată fiind de 504.000 lei. De asemenea, conducerea inspectoratului s-a implicat activ pentru înlocuirea conductelor de încălzire şi apă caldă (a cărei durată de funcţionare era din anul 1956 şi erau corodate în totalitate) din curtea interioară a inspectoratului pe o lungime de 75 de metri. Înlocuirea acestora s-a efectuat cu o sponsorizare de 100.000 lei.

    Pentru diminuarea cheltuielilor pentru încălzit, iluminat şi forţă motrică, care reprezentau 40 la sută din bugetul alocat inspectoratului a fost încheiat un  contract cu S.C. Enel Energie S.A. pentru furnizarea energiei electrice de pe piaţa liberă începând cu 1  mai 2013, realizându-se o economie la plata energiei electrice de 90.000 lei, iar prin încheiarea unui contract de prestări servicii poştale cu ridicarea corespondenţei de la sediile subunităţilor de poliţie, eliminându-se astfel timpul pierdut cu depunerea corespondenţei la oficiile poştale, s-a realizat o economie anuală de 30.000 lei. Dacă adăugăm şi intimizarea curţii interioare a inspectoratului  făcută tot la iniţiativa comisarului şef Dancu ansamblul imaginii manageriale este aproape complet. Dar nici pe departe terminat, deoarece alte proiecte îşi aşteaptă materializarea în viitorul apropiat. Noi îi dorim succes şi putere de muncă. În ceea ce-l priveşte a dovedit că el este omul de care poliţia constănţeană are nevoie…Profesionalismul, perseverenţa şi managementul performant sunt calităţi care-l recomandă.