Rectorul şi prorectorul Universităţii „Ovidius”, după gratii pentru fapte de corupţie

Anchetele procurorilor şifonează imaginea învăţământului superior constănţean

Rectorul şi prorectorul Universităţii „Ovidius”, după gratii pentru fapte de corupţie

Imaginea Universităţii „Ovidius” Constanţa a avut mult de suferit după ce atât fostul rector, prof. univ. dr. Tiberius Dănuţ Epure, dar şi cel ce i-a urmat la conducerea universităţii, fostul ordonator interimar de credite, prof. univ. dr. Gabriela Stanciu, au fost acuzaţi de fapte de corupţie. Cei doi sunt cercetaţi de DNA pentru luare de mită, motiv pentru care au fost suspendaţi din funcţie, urmând a fi demarate procedurile pentru alegerea unui nou rector al Universităţii, alegeri ce vor putea avea loc în trei sau şase luni, conform legislaţiei. Conform informaţiilor comunicate de DNA, Tiberius-Dănuţ Epure este al patrulea rector român care ajunge în faţa instanţei, însă este primul care este acuzat de luare de mită. Ceilalţi trei, proveniţi din alte trei centre universitare din ţară – Bucureşti, Iaşi şi Oradea, au fost cercetaţi pentru abuz în serviciu, tentativă la infracţiuni care ar fi prejudiciat bugetul UE, înşelăciune, fals intelectual, uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale.

Întreg scandalul în mediul universitar constănţean a izbucnit pe 30 iulie 2013, când rectorul Tiberius Dănuţ Epure a fost reţinut de procurorii DNA pentru comiterea a trei infracţiuni de luare de mită, fiind arestat preventiv pentru 29 de zile. Potrivit procurorilor, Epure a primit de la o persoană, în cursul lunii august a anului trecut, 1.000 de euro, prin intermediar, pentru a facilita admiterea fiicei celui de la care a primit banii la Facultatea de Farmacie, pe un loc destinat cetăţenilor străini.

De asemenea, în iulie 2013, Tiberius Epure ar fi pretins, atât direct cât şi prin intermediar, de la două persoane, 9.000 de euro pentru a pune la dispoziţia unor candidaţi la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie subiectele la disciplinele de concurs. Din banii pretinşi în iulie, Epure a primit 4.000 de euro, după care a remis unuia dintre candidaţi subiectele şi rezolvările acestora la disciplinele biologie şi chimie. Anchetatorii susţin că, la pretinderea şi primirea sumei de 4.000 de euro, rectorul Universităţii “Ovidius” a fost ajutat de către Stere Tala, care a intermediat relaţia cu persoana care a dat suma de bani.

Confom declaraţiilor apărătorului fostului rector Tiberius Dănuţ Epure, denunţătorul în cauză este Gheorghe Ţarălungă, fostul decan al Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa, care i-ar fi făcut clientului său „o serie de şicane”. De asemenea, avocatul a menţionat că profesorul universitar i-a denunţat, odată cu Epure, pe prorectorul instituţiei de învăţământ superior şi pe decanul Facultăţii de Chimie. 

Cariera lui Tiberius Dănuţ Epure în cadrul Universităţii „Ovidius” se pare că s-a încheiat, dacă ţinem cont de faptul că, pe 18 septembrie a.c., Senatul respectivei universităţi a decis desfacerea contractului de muncă. În baza Secţiunii 3 a Codului Muncii „Concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului”, Art. 61: „Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii: b) în cazul în care salariatul este arestat preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, în condiţiile Codului de procedură penală”.

De precizat că, Tiberius Dănuţ Epure a fost timp de trei ani decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice a Universităţii „Ovidius”, iar în anul 2012, la 41 de ani, acesta devenea rector al celei mai mari universităţi de stat constănţene.

 

Fostul prorector, cercetat în acelaşi dosar cu prof. univ. Epure

 

Când lucrurile păreau că au revenit la normalitate în cadrul Universităţii ”Ovidius”, conducerea instituţiei de învăţământ de la malul mării fiind asigurată de prorectorul Universităţii “Ovidius” Constanţa, Gabriela Stanciu, care avea atribuţii de rector după arestarea lui Dănuţ Tiberius Epure, un nou scandal a zguduit universitatea, după ce

şi prorectorul a fost cercetat pentru corupţie şi suspendat din funcţie după ce a luat mită de la o persoană pentru a-i da răspunsurile pentru admiterea la Farmacie.

În ancheta lor, procurorii DNA au stabilit că în luna iulie 2012, prorectorul Gabriela Stanciu a primit suma de 1.500 euro de la Lucica Toader, o femeie care a dat respectiva sumă pentru a asigura fetei sale un loc la Facultatea de Farmacie. Astfel, candidatei i-au fost furnizate subiectele de concurs selectate de la chimie şi răspunsurile corecte pentru cele 50 întrebări de la Biologie. Rezultatul a fost cel scontat, fiica Lucicăi Toader fiind admisă pe locurile cu taxă la respectiva facultate. Pentru fapta lor, Gabriela Stanciu şi Lucica Toader sunt urmărite penal de DNA, fostul prorector fiind acuzat de luare de mită şi de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. De cealaltă parte, Lucica Toader este învinuită de infracţiunea de dare de mită.

Dar iată comunicatul DNA: Cu referire la cauza penală mediatizată prin comunicatul nr. 709 din 30 iulie 2013, privind fapte de corupţie reţinute în sarcina rectorului Universităţii „Ovidius” din Constanţa, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să comunice următoarele: Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de: STANCIU GABRIELA, prorector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa, care în prezent exercită atribuţiile de rector al universităţii menţionate, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii; TOADER LUCICA, persoană fără calitate specială, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită. Din rezoluţia de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în luna iulie 2012, învinuita Stanciu Gabriela, în calitate de prorector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa, a primit suma de 1.500 euro de la Toader Lucica pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a-i pune la dispoziţie subiectele şi răspunsurile corecte la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie. Concret, în schimbul banilor, învinuita Stanciu Gabriela a pus la dispoziţia învinuitei Toader Lucica, anterior examenului, subiectele de concurs selectate la disciplina chimie, iar pentru disciplina biologie, răspunsurile corecte pentru fiecare din cele 50 de întrebări. În urma remiterii celor 1.500 de euro, primirii subiectelor şi răspunsurilor de concurs, fiica învinuitei Toader Lucica, a fost admisă pe locuri cu taxă la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa. În cauză s-a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile faţă de învinuita Stanciu Gabriela, precum şi obligaţia de a nu exercita funcţia de prorector, în conformitate cu prevederile art. 1451 rap. la art. 145 al.12 lit. f din Codul de procedură penală. Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Imediat după scandal, procurorii DNA au anunţat că efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, nefiind exclusă şi cercetarea faţă de decanul Facultăţii de Farmacie, Rodica Sîrbu.

 

Camelia UNGUREANU

Leave a Reply