Minor de 16 ani, suspect de uciderea unui paznic

        Violenţarestata dusă la extrem atinge cote alarmante, în condiţiile în care, aproape zilnic, canalele mass-media  prezintă ştiri cutremurătoare, în care victimele cad pradă furiei oarbe ale agresorilor, incidentele soldându-se cu vătămări grave sau chiar cu decesul. Schimbările bruşte de comportament în anumite momente ale vieţii individului care conduc la astfel de tragedii sunt determinate în principal de anumite procese biologice naturale, în funcţie de firea umană – violentă, din cauza unei educaţii precare sau de stări emoţionale puternice ale individului generate de anumite situaţii.  Fenomenul devine cu atât mai îngrijorător cu cât autorii crimelor sunt adolescenţi, sau chiar rude sau prieteni cu victimele.

     Cu două astfel de cazuri s-au confruntat oamenii legii din judeţul Constanţa care  au avut de investigat două crime petrecute în localitatea Tuzla şi Murfatlar, cele două evenimente având loc în mai puţin de două săptămâni. Suspectul în cazul crimei de la Tuzla este un adolescent de 16 ani, din Feteşti, judeţul Ialomiţa, care l-a omorât în bătaie pe paznicul unui depozit de lemne.

    Potrivit oamenilor legii, incidentul s-a petrecut în noaptea de 27-28 noiembrie, ora 02.00, la Tuzla. Poliţiştii din localitatea Tuzla, au fost sesizaţi telefonic prin 112, cu privire la faptul că, în incinta unui depozit de lemne a fost găsit un paznic, care prezenta urme de violenţă la nivelul capului. La faţa locului a ajuns patrula de siguranţă publică care a găsit cadavrul victimei. Cercetările au fost preluate de către echipa operativă complexă formată din poliţişti din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale, criminalişti, lucrători ai Secţiei 3 Rurale Mangalia şi medicul legist sub coordonarea unui procuror criminalist. În urma investigaţiilor efectuate s-a stabilit că în incinta depozitului, în noaptea respectivă, se aflau în afară de victimă încă patru tineri, printre care şi un minor. Trupul neînsufleţit al paznicului a fost dus la morgă pentru efectuarea necropsiei. Medicii legişti au stabilit că moartea victimei „a fost violentă, aceasta fiind cauzată de insuficienţă respiratorie acută urmare a hemopneumotoraxului bilateral, în condiţiile unui traumatism toraco-abdominal“. În urma necropsiei s-a mai stabilit că leziunile traumatice constatate s-au putut produce prin loviri repetate cu corpuri dure, unele alungite, lovirea de corpuri dure, lovire de corpuri dure şi prin mecanism de comprimare toracică. Acestea au avut loc cu puţin timp înainte de deces şi au cauzat moartea victimei, ce a avut loc în noaptea de 27-28 noiembrie.

  Conform declaraţiilor martorilor, în noaptea respectivă, între minor şi victimă, a avut loc o altercaţie spontană pe fondul consumului exagerat de băuturi alcoolice. La un moment dat, adolescentul a sărit la bătaie, lovind victima de mai multe ori cu diferite corpuri dure.

  Pe numele minorului a fost emisă ordonanţa de reţinere pentru o perioadă de 24 ore, iar la data de 30 noiembrie, acesta a fost prezentat Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă, care a dispus reținerea minorului pentru 19 zile.

Şi-a omorât prietenul cu o palmă      

   Un alt incident cu acelaşi final nefericit s-a petrecut  la Ferma nr. 8 Murfatlar. Oamenii legii au fost anunţaţi, în seara zilei de 7 decembrie 2013, prin apelul de urgenţă 112, că a fost găsit trupul neînsufleţit al unui bărbat. Anchetatorii sunt de părere că bărbatul care a  descoperit cadavrul pare să fi fost una şi aceeaşi persoană cu autorul crimei. Alexandru Petru Agavriloaie a mărturisit poliţiştilor că, în jurul orei 21:00, ar fi băut cu victima pe care o cunoştea de aproape 20 de ani. La un moment dat, cei doi prieteni s-au luat la ceartă, conflictul încheindu-se cu o palmă dată de agresor victimei,  şi când acesta a căzut, a plecat spre o altă zonă a fermei. La întoarcerea suspectului, după câteva ore, şi-a găsit prietenul fără suflare, moment în care a sunat la 112. Cazul a fost preluat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Trupul neînsufleţit al victimei a fost transportat la morga Cimitirului Central, pentru efectuarea necropsiei şi stabilirea cauzei exacte a decesului.