VOX POPULI

VOX POPULI

Vă mărturisesc că mi-a plăcut întotdeauna ziarul, citit de pe hârtia lui subţire, cu mirosul specific de vopsea tipografică, atrăgând cu foşnetul său ochiul şi mintea, stârnind curiozitatea şi imprimând nerăbdarea. Şi mai mult mi-a plăcut atunci când am avut cu cine să-l comentez, înţelegând destul de bine la acest capitol pe nenea Nae Ipingescu şi companionul lui, buchisitorii de jurnal din „O noapte furtunoasă” a magistralului Ion Luca Caragiale. De când pensia mă ţine mai mult pe lângă casă şi nu prea am cu cine comenta ştirile, m-am obişnuit să citesc ziarul electronic, lipsit de savoarea celui veritabil, dar cu avantajul de a putea afla şi părearea altora despre ceea ce se scrie, din comentariile de pe forum. Este adevărat că de multe ori, sub masca anonimatului, se spun acolo multe lucruri urâte, neadevărate, exprimate într-un limbaj de mahala, dar există şi „postaci” care spun adevăruri pe care altfel nu ar avea curajul să le spună, de la care afli multe dacă vrei şi poţi să citeşti „printre rânduri”. Aşa am ajuns să cunosc părerea cetăţenilor şi despre chestiunea ce urmează.

Probabil urmare a unei analize efectuate la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, mass-media a dezbătut cu puţin timp în urmă starea şi practica disciplinară în rândul poliţiştilor constănţeni, privită prin prisma numărului mare de reclamaţii depuse de cetăţeni la adresa acestora. Unul dintre articole se intitula „Un sfert din poliţiştii din Constanţa, reclamaţi că nu-şi fac treaba!”, titlu ce sugerează mirarea, poate chiar îngrijorarea, că cei chemaţi să aplice legea nu-şi fac datoria conform legislaţiei şi procedurilor în vigoare, ori şi-o fac prost, obligând la o atitudine ostilă pe cei care au nevoie de serviciile lor. Nu ştiu dacă este aşa, chiar un sfert dintre poliţişti să fi fost reclamaţi. Poate numărul acestora este puţin „umflat” artificial, materialul pus la dispoziţie jurnaţiştilor referindu-se, posibil, la număr de reclamaţii şi nu de poliţişti reclamaţi. Se poate ca acest „sfert din poliţişti” să nu fie chiar sfert, unii dintre ei să fi fost reclamaţi de mai multe ori, aşa cum se întâmplă adesea, poate chiar de aceeaşi persoană nemulţumită nu atât de modul în care a lucrat poliţistul, cât de soluţia dată reclamaţiei sale. Pentru că, de obicei, din două persoane aflate în conflict una este nemulţumită de măsura luată oricâte argumente îi aduci.

Dar astea toate mai puţin contează. Important este că sunt probleme serioase pe această linie, care dau de lucru în special şefilor, ce nu mai au suficient timp să se ocupe de problemele operative, destul de multe şi de grele, trebuind să primească, să înregistreze, să verifice şi să dea răspuns reclamaţiilor. Şi vă spun în cunoştinţă de cauză, se fac o mulţime de hârtii până să ajungi la consiliile de disciplină pentru cercetarea vinovaţilor.

Bineînţeles, există şi cauze obiective care dau naştere acestor reclamaţii, se face referire la ele şi în articol, iar la această concluzie ajung şi unii cetăţeni. „Au şi ei dreptate că sunt puţini”, comentează unul dintre cititorii ziarului, „au mult de muncă şi sunt prost plătiţi, dar sunt şi mulţi miliţieni printre ei”. Desigur, eu care am fost miliţian, aş putea discuta mult pe seama lipsei de ghilimele de la acest cuvânt, dar asta face subiectul altei discuţii. Deocamdată, trebuie să spunem că prin cuvântul respectiv sunt desemnaţi de către oamenii urbei acei poliţişti care prin comportamentul, atitudinea, ţinuta fizică şi morală, produc serioase probleme de „imagine” tuturor purtătorilor uniformei de poliţist.

Dacă pe unii dintre cetăţeni îi poţi contrazice în privinţa a ceea ce reclamă privitor la conduita poliţienească, unora trebuie să le dăm dreptate. Şi în acest sens am să redau comentariul de pe forum al uneia dintre persoanele nemulţumite de prestaţia poliţiştilor constănţeni, care mie mi s-a părut coerent şi exact formulat, făcându-mă să plec fruntea de fost poliţist, iubitor al acestei uniforme. Comentariul se intitulează „Şi da şi nu”, fiind semnat cu numele Noni şi are următorul conţinut:

După o oră, doi miliţieni, cu chef de caterincă, vin şi constată din prima secundă, că violenţa domestică nu este o urgenţă, că trebuie lăsaţi să se calmeze, că multe femei merită bătute, ba chiar pe unele le excită bătaia!! Am rămas mască, nu am putut să cred ce a scos pe gură organu. Ce nu le-am spus, este că i-am înregistrat cu telefonul, posibil să mai am înregistrarea, dar nu le-am făcut reclamaţie că sunt vecini cu mine şi nu am vrut să stau să-mi păzesc noaptea maşina, în loc să dorm… Unii chiar sunt jegoşi.”

Poate că timpul de intervenţie poate fi scuzat prin selecţia urgenţelor la care trebuie să se intervină, având în vedere numărul mic de echipaje raportat la multitudinea evenimentelor reclamate, dar atitudinea băşcălioasă, de „caterincă”, cum o numeşte persoana, în niciun caz. Dacă este adevărat –şi nu am niciun motiv să mă îndoiesc de spusele persoanei- sunt de părere că domnii poliţişti şi-au ales prost momentul în care să-şi lanseze „glumiţele”, care nu-şi au rostul în asemenea împrejurări. Sunt puţini cei care dau telefon la 112 şi solicită intervenţia doar pentru a se distra, iar aceste cazuri ţin, în general, de domeniul psihiatric. Nimănui nu cred că-i face plăcere să-i vină poliţia în casă, există o mulţime de implicaţii în acest gest, iar la necazul lui tu cu ce îl ajuţi? Cu comentarii puerile sau analize „savante”? Nu există un limbaj poliţienesc, aşa cum există şi în alte domenii ale sferei sociale? După câte ştiu eu există, dar se pare că a fost abandonat, ca şi alte reguli, de unii dintre oamenii legii.

Şi mai îngrijorător este însă finalul postării, pentru că ar fi incalificabil gestul poliţistului de a se răzbuna pe cel care nu este de acord cu el, pe cel care este nemulţumit, pe cel care îl reclamă. Sper că persoana exagerează şi grija sa pentru maşina din dotare să nu îi răpească somnul tocmai de frica celor care trebuie să aibă grijă de ea. În orice caz, pentru conducerea profesională trebuie să rămână un semn de întrebare, un motiv de meditaţie şi sunt sigur că măsurile luate vor scurta lista „plângerilor”.

Cms. şef ( r )

Adrian Nicola

Leave a Reply